enflogo

Bescherming van rijst uit de EU

Bescherming van rijst uit de EU

Spreektekst

Voorzitter, dank voor het woord.

Vandaag wordt eens te meer de onmetelijke hypocrisie van de Europese Unie duidelijk. Een grote meerderheid van dit parlement stemde voor de vrijstelling van douanerechten, zodat rijst uit Zuidoost-Azië goedkoop naar Europa kon worden geïmporteerd.

Waarschuwingen van producenten uit bijvoorbeeld Italië werden genegeerd, en wanneer vervolgens Aziatische rijst de Europese markten overspoelt, schreeuwt men moord en brand.

Dit is een treffend voorbeeld van het schijnkapitalisme van de Europese Unie. In plaats van het stimuleren van onderlinge handel - een oorspronkelijke doelstelling van de naoorlogse Europese samenwerking - brengt de Unie met dit soort douanevrijstellingen grote schade toe aan de eigen agrarische ondernemers.

Ik zou tegen de Commissaris willen zeggen: stop daarmee. Stop met het voortrekken van allerlei zogenaamde ontwikkelingslanden. Stop met het tegenwerken van Europese boeren. Hou op met het opleggen van allerlei Europese wet- en regelgeving, en geef de macht terug naar waar zij thuishoort: de lidstaten.

Voorzitter, dank.