enflogo

Geldverspilling hogesnelheidslijnen

Geldverspilling hogesnelheidslijnen

Schriftelijk ingediende vragen

Volgens de Europese Rekenkamer lopen projecten voor hogesnelheidslijnen in de Europese Unie vaak uit op een drama. De aanleg van de spoorwegen kost bakken vol Europees belastinggeld, gaat zo'n beetje altijd gepaard met enorme vertragingen en worden niet of nauwelijks gebruikt door reizigers.

De Europese Commissie heeft de wereldvreemde ambitie om in 2030, dat is dus over twaalf jaar, over een netwerk van maar liefst 30.000 kilometer aan hogesnelheidslijnen in de Europese Unie te kunnen beschikken.

Hierover de volgende vragen:
1. Wie is verantwoordelijk voor het voortdurende falen van de Europese Commissie bij de aanleg van hogesnelheidlijnen, en welke maatregelen zijn genomen om verder falen zoveel mogelijk te voorkomen?
2. Sinds 2000 is er ruim 23.7 miljard euro aan Europees belastinggeld uitgegeven aan cofinanciering. Houdt u nog steeds vol dat deze investeringen doelmatig waren?
3. Waarom blijft u, ondanks alle waarschuwingen van de Europese Rekenkamer, de talloze vertragingen en gigantische verspilling van belastinggeld toch volharden in het waanzinnige streven naar 30.000 kilometer hogesnelheidslijnen in de Unie?